Особливості мовлення та корекція дислалії у дітей з інтелектуальною недостатністю та порушеннями слуху

  • Олександра Олегівна Євтушенко Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

Анотація

Розкрито, проаналізовано та теоретично обґрунтовано особливості мовлення та корекція дислалії у дітей з інтелектуальною недостатністю та  вадами слуху. Виявлено, що у дітей з інтелектуальною недостатністю та вадами слуху відзначається різке зниження потреби в мовленнєвому спілкуванні, що призводить до його обмеження і негативно позначається на процесі оволодіння мовою. Мета дослідження полягає в  пошуках засобів корекції мовлення дітей з дислалією. На основі  теоретичного дослідження доведено необхідність проведення корекційної роботи у дітей з інтелектуальною недостатністю та порушеннями слуху, а також  розробки логопедичної роботи для подолання недоліків звуковимови  цієї категорії дітей.

Посилання

Акименко В. М. Речевые нарушения у детей / В.М. Акименко – Ростов н/Д: Феникс, 2008. – 141 с.

Воробьёва В. К. Методика развития связной речи у детей с системным недоразвитием речи: учеб. пособ. – М.: АСТ: Астрель: ХРАНИТЕЛЬ, 2007. – 158 с.

Гаврилова Н. С. Прийоми формування правильної вимови фонем у дітей / Н. С. Гаврилова // Актуальні питання корекційної освіти. – 2012. – Вип. 3. – С. 11-20.

Логопедия: учеб. [для студ. дефектол. ф-тов пед. Вузов] / [под ред. Л. С. Волковой, С.Н. Шаховской]. – М.: ВЛАДОС, 1998. – 680 с.

НМЦ інклюзивної освіти [Електроний ресурс]. - Режим доступу: http://nmcio.ippo.kubg.edu.ua/

Рібцун Ю. В. Корекційна робота з розвитку мовлення дітей п’ятого року життя із фонетико-фонематичним недорозвитком мовлення: програмно-методичний комплекс / Ю. В. Рібцун. – К. : Кафедра, 2013. – 284 с.

Смирнова Л. Н. Логопедия в детском саду / Л. Н. Смирнова. – М. : Мозаика-Синтез, 2009. – 92 с.

Флёрова Ж. М. Логопедия / Ж. М. Флёрова. – Ростов н/Дону: Феникс, 2004. – 320 с.

Шеремет М. К., Ревуцька О. В. Логопедія (корекційна робота при дислалії): навч. посіб. – К. : Слово, 2009. – 244 с.

Опубліковано
2017-01-04
Номер
Розділ
Спеціальна освіта