ІНТЕГРАЦІЯ БІЖЕНЦІВ В УКРАЇНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО ЯК СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА

  • Євгенія Миколаївна Мигашко Київський університет імені Бориса Грінченка

Анотація

У статті автором проаналізовано та обґрунтовано поняття «біженець» та «шукач притулку»; описано проблеми біженців, з якими вони стикаються у нових умовах перебування; розглянуто громадські об'єднання, які надають соціальну допомогу біженцям та шукачам притулку в Україні, що спрямовані на їх інтеграцію в українське суспільство.

Посилання

Брайчевська О. Соціально-демографічні характеристики іммігрантів / О. Брайчевська // «Нетрадиційні» іммігранти у Києві: сім років потому / [за заг. ред. Пилинського Я.М.]. — К. : Стилос, 2009. — С. 91–99.

Заключний акт конференції повноважних представників ООН про статус біженців і осіб без громадянства і текст Конвенції 1951 р. про статус біженців // Український часопис прав людини. – К. : Вид-во «Право», 1997. – № 1. – С. 108-112.

Комарова О. Д. Социально-демографическая характеристика и основные проблемы вынужденной миграции в России // Вынужденные мигранты: интеграция и возвращение / [под ред. О. Д. Комарова]. — М. : Просвещение, 1997. — С. 15-32.

Прислухаючись до голосів біженців та осіб без громадянства в України / Звіт за результатами Спільної оцінки за участю біженців та осіб без громадянства в Автономній Республіці Крим, Харкові та Києві. – К. : УВКБ ООН, 2010. – 47 с.

Україна як країна притулку: спостереження щодо становища шукачів статусу біженця і біженців в Україні, липень 2013 р. інформ. бюл. – Женева : УВКБ ООН, 2013. – 45 с.

Шульга Н. А. Великое переселение народов: репатрианты, беженцы, трудовые мигранты. — К.: Ин-т социологии НАН Украины, 2002. — 700 с.

UNHCRМ : Виконавчі партнери УВКБ ООН [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://unhcr.org.ua/uk/partneri/vykonavchi-partnery. – Заголовок з екрану.

UNHCRМ : Захист біженців у запитаннях та відповідях [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://unhcr.org.ua/uk/khto-mi-dopomagaemo/bizhentsi/102-zahyst-bizhentsiv-u-zapytannyakh-ta-vidpovidiakh. – Заголовок з екрану.

UNHCRМ : Статистичні дані по кількості шукачів притулку в Україні за 2008-2014 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://unhcr.org.ua/uk/resursi/statistics. – Заголовок з екрану.

Опубліковано
2015-02-03
Номер
Розділ
Соціальна педагогіка