Залучення лідерів-волонтерів до програм профілактики вживання наркотиків в умовах професійно-технічного навчального закладу

  • Юлія Миколаївна Рогозна Київський університет імені Бориса Грінченка

Анотація

У статті розглянуто специфіку залучення лідерів-волонтерів до програм профілактики вживання наркотиків в  умовах професійно-технічного навчального закладу,  визначено сутність та особливості використання методу «рівний – рівному» як ефективної умови впровадження просвітницько-профілактичної програми, а також висвітлено досвід роботи в межах програми «Буть незалежним!»

Посилання

Активні методи просвітницької діяльності у профілактиці ВІЛ/СНІДу та ризикованої поведінки : посіб. [для спец. приймальників-розподільників, притулків для неповнолітніх та виховних колоній] / [О.В. Безпалько, Н.В. Зимівець, І.В. Захарченко та ін.; за заг. ред. : Р.Х. Вайнола, Т.Л. Лях]. – К. : ТОВ «ДКБ» «РОТЕКС», 2007. – 190 c.

Вживання алкоголю та наркотиків серед учнів і студентів: динаміка та чинники поширення: 2014 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.unicef.org/ukraine/ukr/9.pdf. – Заголовок з екрану.

Журавель Т.В. Упровадження методики «рівний – рівному» у програмах профілактики ВІЛ-інфекції на базі професійно-технічних навчальних закладів / Т.В. Журавель, А.Г. Піляєв // Здоровий спосіб життя – філософія ХХІ століття : матеріали Міжгалузевої міжрег. наук.-практ. конф. (м. Донецьк, 23 квітня 2014 р.). – Донецьк : ДОІППО, 2014. – С. 133–139.

Превентивна робота з молоддю за методом «рівний – рівному» : навч. посіб. / [за ред. І.Д. Звєрєвої]. – К. Навчальна книга, 2002. – 256 с.

Потенціал волонтерства та лідерства у здійсненні профілактики ВІЛ та ризикованої поведінкина базі професійно-технічних навчальних закладів : навч.-метод. посіб. / [Т.В. Журавель, Т.Л. Лях, Т.П. Спіріна та ін.; за ред. Т.В. Журавель, Т.Л. Лях]. – К. : ФО-П Буря О.Д., 2014. – 224 с.

Профілактика вживання наркотиків серед учнівської та студентської молоді: метод. посіб. / [Т.В. Журавель, В.В. Самусь, К.В. Сергеєва та ін.; за ред. Т.В. Журавель]. – К. : ФО-П Буря О.Д., 2014. – 96 с.

Профілактика ВІЛ/СНІД в учнівському та молодіжному середовищі : довідник для соціальних працівників, вчителів, шкільних психологів, батьків / [О.Т. Баришполець, І.Ф. Ільїнська, Б.П. Лазоренко та ін.]. – К. : Держсоцслужба, 2005. – 204 с.

Опубліковано
2015-12-29
Номер
Розділ
Соціальна робота та соціальна педагогіка